Golfaren/Greenkeepern Samuel Eriksson väntade inte tills han blev klar med utbildningen på Cruyff Institute, han och hans två bröder förvärvade företaget Skyltstället sex månader innan han tog examen.
- Jo, det var kanske fel ordning. Jag hade nog köpt företaget även om jag inte gått utbildningen, men hade absolut inte agerat som jag gjort nu utan den. Jag har lärt mig oerhört mycket, och mognade säkert ett antal år under utbildningstiden. Jag fattar beslut på andra grunder, jag ställer andra frågor, inte minst till oss själva här på företaget, säger Samuel Eriksson.
- Jag känner mig trygg både i beslut och i agerande, på ett helt annat sätt än jag gjort utan utbildningen.
Företaget Skyltstället har funnits i Borlänge sedan 1985 och producerar alla typer av skyltar – från enorma industri- och arenaskyltar till små namnskyltar. Samuel Eriksson hade köpt skyltar därifrån under sin tid inom golfen.
- Jag hörde att företaget var till salu och blev intresserad, jag tyckte att de var mycket intressant. Jag och mina två bröder hade funderat på att starta något tillsammans och här hittade vi ett företag som verkade passa oss väldigt bra. Vi såg att det fanns mycket att utveckla, samtidigt som vi gillade det som redan fanns.
De tre bröderna kompletterar varandra väl. Rickard Eriksson som varit säljare i hela sitt vuxna liv är sälj/kundansvarig och Pontus Eriksson som tidigare jobbade som grävmaskinist och projektledare för gräventreprenader är verkstadsansvarig och står för service och underhåll av maskiner.
Samuel Eriksson är VD och har som sådan ansvar för expansionen, företaget ska växa. Under deras första år som ägare till Skyltstället ökade omsättningen med 15 procent. I januari 2013 öppnade det första franchisekontoret, det ligger i Stockholm. Företaget omsätter idag 10 miljoner om året, och har åtta medarbetare.
- Det är klart att vi ska växa, och vi ska göra det via franchising. Alla större städer i Mälardalen skall ha ett Skyltstället-kontor inom fem år.
Den del av utbildningen som Samuel Eriksson tyckte var svårast är också den del han nu har mest nytta av.
- Ekonomidelen var det jag hade minst erfarenhet av innan och jag tyckte det var svårt och krävande. Just den delen har givit mig väldigt mycket, utan de kunskaper jag fick där hade det inte alls varit lika självklart att göra det jag gör idag.
Läs fler intervjuer: