Vid en medlemsträff för Generalsekreterarna inom Riksidrottsförbundet diskuterades bland annat behovet av utbildning och kompetensutveckling inom idrotten, hur idrottens ekonomi utvecklas samt hur ett mer värdeskapande styrelsearbete kan bedrivas.
Idrottens verklighet har förändrats radikalt de senaste åren. Kompetenskraven ökar på klubbarnas ledningar och styrelser när idrotten blir mer kommersiell och möter kraftiga utmaningar. Vid medlemsträffen som hölls på IFL vid Handelshögskolan för drygt 30 Generalsekreterare, deltog Hans von Uthmann (Svenska Basketbollförbundet), Gustav Vadenbring (Deloitte) och Anders Sewerin (Cruyff Institute). Anders förtydligade vikten av ett ökat samarbete mellan svensk idrott och näringslivet. ”Det finns en tydlig win-win situation i en ökad korsbefruktning där båda parter kan dra nytta av varandras kompetenser och erfarenheter. Idrotten har en stor egen rekryteringsbas men måste bli bättre på att lösa sin kompetensutveckling med två av näringslivets traditionella verktyg; utbildning och rekrytering”.
Idrotten måste alltså kräva bättre stöd från näringslivet i hur man ska driva denna utveckling – här finns stor potential till ett lyckat samarbete.
Deloitte som är ett av världens ledande revisions- och konsultföretag, har nyligen etablerat Deloitte Sports Business Group i Sverige med syfte att bistå idrottsrelaterade verksamheter med sina tjänster. Gustav Vadenbring, Deloitte, gav en inblick i idrottsklubbarnas ekonomi både ur svenskt respektive internationellt perspektiv. Gustav beskrev den ”svenska modellen” där det ideella arbetet inom svensk idrott motsvarar ca 20 miljarder kronor. Han gav också ett exempel på hur en mindre klubb kan genomgå en lyckad turnaround från nära konkurs till stabil ekonomi och sportslig framgång på några år. Med ett bevarande av den ideella urkraften som plattform skapades tydliga ekonomiska styrsystem, regelverk och verksamhetsplaner som ramar. Avgörande blev att samtidigt erbjuda kompetensutveckling för att hantera de nya förutsättningarna.
Hans von Uthmann, Ordförande för Svenska Basketbollförbundet och ledamot i SOK, berättade om sin syn på ordförandeskap och ledning av ett specialförbund. Hans drog paralleller med sina erfarenheter från styrelarbete i näringslivet. Det finns naturligtvis många likheter men också delar som är mer avgörande för framgångsrikt styrelsearbete inom idrotten.
• Det är viktigt att vara synlig och tillgänglig – var med på mästerskap och cuper så att man är lätt tillgänglig för medlemmarna och så att man själv ser hur verksamheten mår
• Antalet styrelsemedlemmar kan variera beroende på föreningens storlek, men mellan 6-9 st är en bra storlek för ett effektivt styrelsearbete
• Ansvarsfördelningen i en styrelse ska vara tydlig för att underlätta kommunikationen mellan styrelse och förening, och inte minst styrelse och ledning
Bilder från medlemsträffen